Van ingatlanügynökkel szerződésem, hirdethetek máshol is?

Természetesen Ön bárkinek kínálhatja a saját ingatlanát. Általában olyan szerződést kötnek az ingatlanügynökök, hogy ha saját maga értékesíti ingatlanát, akkor nem, vagy csak a jutalék töredékét kell kifizetnie az ügynöknek. Legrosszabb esetben teljes jutalékot fizet, de úgy is gyorsabban kel el az ingatlan.

Ingatlanhirdetés – Miért fizessek, ha máshol ingyen van?

 1. Tegye fel sok ingyen oldalra is a hirdetését, növelje az esélyét!
  • az ingyenes oldalakon úgy versenyeznek egymással az ingatlanosok, hogy minden nap újra-újra regisztrálják ugyanazokat a hirdetéseket, így próbálnak a sorban előrébb kerülni.
   Ha nem szeretné, hogy a hirdetése elsikkadjon a tömegben, tegye ezt ön is. Egy-két naponta törölje és tegye vissza hirdetését, lesse el hogyan csinálják az ügynökök.
  • pontos címet adjon meg, tudni akarják az érdeklődők hol van az ingatlan, ezzel ki fog tűnni az ingatlanosok ajánlatai közül.
  • jelölje meg: Magánszemélyként hirdet. Ezt keresik leginkább.
 2. Fizetős oldalakra is tegye fel hirdetését.
  • a fizetős oldalakon is tömegével újítgatnak az ingatlanok, de nem ingyen hanem kedvezményes csomagokkal kerülnek a civilek elé. Itt már költségesebb előre kerülni.
  • a térképes keresésnél nem számít a sorrend nem lehet előrébb kerülni, de mivel az ingatlanosok nem adják ki a pontos helyet, nem használják ezt a lehetőséget sokan.

Energetikai tanúsítvány – kötelező?

Az energetikai tanúsítvány 2013 január óta kötelező minden lakáshoz, illetve 50nm-t meghaladó, különálló lakóingatlan esetében (pl. családi ház), legkésőbb az adásvételi szerződés megkötésére kész kell lennie, mert a sorszámát be kell írni a szerződésbe is. Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes. Amennyiben eladás előtt elkészítik, a hirdetésben is fel kell tüntetni. Tehát a tanúsítvány kötelező, de az adásvételi szerződésig bezárólag bármikor elkészíttethető.

Mi az a POI?

POI (Points Of Interest) – hasznos helyek, érdekes pontok: különböző helyzetmeghatározó programok pl. Google Maps, által használt kifejezés, mely a számunkra (vagy mások számára) fontos helyek, pontok jelölésére szolgál. A térképes ingatlankereső oldalknál találkozhatunk velük.
POI lehet egy turisztikai látványosság, hotel, étterem, bankautomata, gyógyszertár, orvosi rendelő, üzlet, benzinkút, fagyizó, iskola stb., hisz mindenki számára más lehet hasznos. Ezen pontok információi közt megtalálhatók az általános információkon túl (utca, házszám, telefonszám stb.) a földrajzi koordinátái is.
A POI pontok egy részét, a GPS (Global Positioning System – Globális Helyzetmeghatározó Rendszer) térképszoftverek készítői többnyire beépítik programjaikba, ám korántsem annyit, mint amennyire a felhasználók vágynak. Épp ezért a szoftverek többségében a POI-k sora egyénileg bővíthető.