A költözés stresszes és bonyolult feladat lehet, ezért érdemes utána nézni, hogy milyen módon fészkelünk be egy új helyre kedvenc bútorainkkal együtt.

Rengeteg cég kínál számunkra különböző költöztetési szolgáltatást. Küldenek egy teherautót, esetleg egy furgont, amibe a bútorainkat pakolják, 3-4 embert, amiből kettő pakol, kettő cigizik, de minden megkezdett óraért fizetünk egy tetemes összeget.

Ez után természetesen lehetőségünk adódik a szállítás alatt fohászkodni, hogy a bútoraink ne essenek le a teherautóról, ne törjenek össze, mert akármennyire is szakszerűen lettek felpakolva a bútorok azért aggódunk, ha már harmadszorra halljuk, hogy „jóvanazúgy”. Érdemes tehát figyelembe venni alternatív, biztonságos, hatékonyabb és legfőképp költséghatékonyabb megoldások után nézni.

Ilyen megoldás lehet például, ha egy rakodásra alkalmas járművet bérelünk ki arra a pár napra, ami alatt a költözést hajtjuk végre. Számtalan autóbérlő közül választhatunk.

Pár napra kibérelni egy furgont vagy kisteherautót, alig pár ezer forintba is kerülhet, ha jó helyről béreljük azt. Megkérünk pár barátot, családtagot, hogy segítsenek és az egész költözési mizéria letudható alacsony költségek mellett is.

Természetesen a költözésnél figyelembe kell venni még, hogy hogyan fogjuk a bútorokat eljuttatni a helyükről a szállító járműig. Ez nem okoz különösebb problémát, ha a földszinten lakunk tágas ajtónyilásokkal és kevés akadállyal, de a belvárosban már egészen más lehet a helyzet. A sokadik emeletről lehozni nehéz bútorokat jóval nehezebb lehet, mint gondolnánk. Ehhez talán tényleg jobb, ha erre szakosodott céget bízunk meg. Egyes esetekben az is megoldható, hogy a bútordarabot az ablakon keresztül, daru segítségével juttassuk ki. Az ilyen nehézgépjármű bérlésére magáncélból már jóval kevesebb esetben megoldható. Ilyenkor elkerülhetetlennek bizonyulhat a költöztető cég megbízása.

A kisebb költöztetni való dolgainkhoz érdemes beszereznünk karton dobozokat, szigetelőszalagot, címkéket és a törékeny tárgyak mellé szükséges bélelőanyagokat. A megfelelő címkézés és kategorizálás megóvhatja tárgyainkat a szállítás közbeni sérülésektől, illetve a megfelelő rendszerezés megkönnyítheti a kipakolást is.