Magunkról

Nem kell az ingatlanos?

…és más szakember? Lakberendező, kertépítő, vízszerelő, vagy éppen fogorvos, fodrász?

A felsoroltak már tudják: Nem a környék másik hasonszőrű szakembere az ő legnagyobb konkurenciájuk, hanem Te!

Mert ha bármi problémád támad a ház körül, az első és legsúlyosabb döntés nem az, hogy melyik szolgáltatót választod. Hanem az, hogy szakembert hívsz, vagy magad állsz neki! (Vagy esetleg megtanulsz együtt élni vele…)

Versenyben a szakemberekkel

Mi az, amit magad is meg tudsz oldani? Mi az, amihez feltétlenül szakembert kell hívni?

SzakemberAlapelvnek fogadjuk el Murphy törvényét, miszerint a szakmai gyakorlat egyenesen arányos a tönkretett berendezések értékével.

Gondold át,

  • az adott szakterületen mennyire vagy hozzáértő?
    Csináltál már ilyet? Vagy csak pezseg benned a vállalkozókedv, és ráguglizva találtál olyan leírást, ami alapján úgy érzed, meg tudod csinálni?
    Elgondolkodtató, hogy ha például arra akarsz a Google-ban rákeresni, hogy foghúzás helye fáj, és a begépeléssel eljutsz addig, hogy foghúzás h, akkor a Google feldobja neked azt az automatikus kiegészítési lehetőséget is, hogy foghúzás házilag.
    Ha ekkor felvetődik-e benned is, hogy atya-úr-isten – ennyi őrült van, akkor Itt az ideje átgondolni: a terveddel nem tartozol magad is közéjük?
  • Mekkora a kockázat, amivel szembe kell nézned? És ez nem csak olyan anyagiakat jelenthet, mint egy elégetett, sőt füstbe ment flambírozott csirkemell. Ez lehet csálén felrakott polc. 2 év után a falról földreszálló konyhaszekrény. Másfél szobányi eláztatott padlószőnyeget, amely a hűvös őszben közel 2 hétig ontja magából a bűzt, élhetetlenné téve az amúgy korában kellemessé varázsolt panellakást. Elrontott hajvágás, amivel szíved szerint a következő hat hétben nem mennél emberek közé, amíg vissza nem nő.

Ha te csinálod, mennyi az esélye, hogy olyan lesz, mint amit profi csinált? ÉS mi fáj jobban (pénzben, időben, családi békében, önbecsülésben)? Az, ha elqrod, vagy az, amit a szakembernek ki kell fizetned?

Dilettáns

Miért az ingatlanos került a címbe?

Mert az ingatlanközvetítő talán a legdrágább szakember, akivel összefutsz életed során.

Pedig anyagköltsége nincs. Szerszámkészlete minimális: notebook-ot és fényképezőgépet leszámítva jószerivel csak idejét és szaktudását fekteti be. Honoráriuma mégis tipikusan százezres nagyságrendű.

És – ahogy Karinthy Frigyes igen frappánsan megfogalmazta: Csak annak adok, aki nekem rokonszenves. De nekem nem rokonszenves, akinek adni kell. Főleg ekkora összeget…

Ha ezt vesszük alapul, a kertépítő is csuda ellenszenves figura. De az legalább rohadt sok anyagot is hoz a rohadt sok pénzért: Esetenként több teherautónyi termőföldet, tucatnyi raklap gyepszőnyeget, meg mindenféle növényeket. És ott láthatólag munka is van, kérem, anyagmozgatás! Szóval a szakemberek állatkertjében a kertépítő leginkább olyan, mint egy elefánt, akit a jól végzett munka után a megrendelőnek talán még megsimogatni is kedve támad.

Ezzel szemben az ingatlanos zsákmányát leső óriáskígyónak tetszik. Tunya hüllőként mozdulatlan várja áldozatát, ki tudja mennyi ideig. Hogy végül egyben lenyelje, és hetekig emészthesse. Na, őt aztán jóval kevesebben simogatnák.

Ha így képzeled az ingatlanközvetítőt, joggal érzed úgy, hogy hatalmas összeget spórolhatsz, ha magad adod el az ingatlanod. És tudod mit? Lehet, hogy igazad is van. Főleg, ha egy piacképes ingatlantól akarsz megszabadulni, van időd, szeretsz és tudsz is jól alkudni.

Eladó házUgyanakkor nem véletlen, hogy az ingatlanközvetítő szakma él és virágzik. Persze vannak ebben a szakmában is profik és akadnak kóklerek is szép számmal. De ha jó ingatlanost választasz, bízhatsz benne, hogy az adásvétel nyélbe ütésével úgy keresi meg a jutalékát, hogy érezni fogod: nem a Te zsebedből húzta ki a pénzt.

Természetesen ehhez jól kell ingatlanost választanod. Mert igen nagy az Isten állatkertje ebben a szakmában! Érdemes kikérned ismerősök tapasztalatait, vagy egyéb (valós) referenciákra hagyatkoznod. És persze semmiképpen ne válassz olyan ingatlanost, aki soha nem pislog…

Böngésszen az Ingatlanvásárlás kategóriában az ingatlanok adás-vételével, ingatlanközvetítéssel kapcsolatos írások, kipróbált jótanácsok, és megszívlelendő tippek között!

Mi van a többi szakemberrel?

Amikor túl vagy egy ingatlan adásvételen, elkövetkező életed nagyjából két szakaszra osztható.

Az első szakasz – klasszikus esetben – a beköltözés előttre tehető, amikor is seregnyi szakemberrel lehet dolgod: Kőműves, ács, burkoló, parkettás, tapétázó-festő-mázoló, víz-, gáz- és fűtésszerelő, esetleg egy-két mérnök, asztalos, kertépítő, lakberendező is szóba jön. Megannyi lehetőség, hogy drága szakmunkákat házilagos kivitelezéssel váltsunk ki?

A Beköltözés előtt kategóriában olyan írásokat adunk közre, amik talán segítenek dönteni, hogy a felsorolt és hasonló szakmunkák elvégzésében vagy elvégeztetésében mit és miként oldhatunk meg magunk, mit bízzunk szakemberre, hogyan és kit válasszunk.

A második szakasz a szürke és pirosbetűs hétköznapoké, amikor is a családi tűzhely melegéé a főszerep – mindaddig, amíg az el nem romlik például. Vagy más szerkentyű romlik el. Kiesik egy porcelántömés. A gyerek mellé kell egy nyelvtanár, mert a továbbtanuláshoz hirtelen (?!) fontossá vált két nyelvvizsga megszerzése. A párod vissza akarja szerezni korábbi alakját/kondiját, ezért fitnesz, konditerem, esetleg személyi edző is szóba jön.

A Jól lakunk kategóriában ilyen, a beköltözést követő mindennapi élethez kapcsolódó esetek, praktikák, ajánlások sorakoznak.